Levenskunst | Hennita Jaspers


Kennismaking

Gedurende twintig jaar heb ik gewerkt als beeldend kunstenaar, schilderles gegeven en mensen individueel begeleid via schilderen. Op een bepaald moment merkte ik dat het contact met de andere mens voor mij het belangrijkste werd in dit werk. De ontmoeting beleefde ik als het levende kunstwerk.

Om dit tot mijn werkgebied te kunnen maken besloot ik om een studie tot geestelijk verzorger te gaan volgen aan de RU in Nijmegen. Het bestuderen en vormgeven van rituelen had daarin mijn speciale interesse en ik schreef mijn scriptie dan ook over rituelen.

In hospice Bethlehem, waar ik als vrijwilliger werkte ontdekte ik het belang en de kracht van rituelen. Op grensmomenten in ons leven zoals geboorte, huwelijk, overlijden, scheiding komt alles wat vertrouwd was en vaststond in beweging. Waar woorden tekort schieten om de grootsheid van zo’n moment uit te drukken kan een ritueel héél veel betekenen. Het kan nieuwe verbindingen teweegbrengen in het sociale, met onszelf of met iets dat groter is dan wijzelf.

Doordat het afgestemd is op de persoon en het moment is elk ritueel anders en nieuw. Ik hou ervan om rituelen vorm te geven en zoek graag met u naar wat passend is voor dit moment, op deze plek, bij U persoonlijk.


Hennita